O pečené huse

Husy mám ráda. Jsou krásné a líbí se mi.  Líbí se mi také v jednoduchém dekoru, který je na nádobí, líbí se mi v chovech, i když po pravdě, jak tak uvažuji, mám asi raději kachny… V každém případě nezavrhuji konzumaci ani jednoho ptáka. Husa je velká, má běžně přes 5kg. Hospodyňka si tudíž musí připravit dostatečně velký pekáč a musí počítat s tím, že husa bude „pouštět“ sádlo, které se musí před závěrem upečení husy, odebrat. Svátek Svatého Martina připadá na 11. listopad a  byl a je stále oblíbený. Váží se k němu  různé selské tradice a  pranostiky.  Co se týče spojení sv. Martina a hus, tak údajně se ukryl v husinci v momentu, kdy mu přišli nabídnout biskupský úřad v Tours. Husy jej však svými hlasy prozradily.  Právě proto se jim stínají hlavy!


 
Pokud chcete upéct opravdu dobrou husu, musíte ji péct dlouho. To je základ! Upéct husu dokáže opravdu každý, je to velmi prosté. 

Potřebujete:

husu či husáka, sůl, kmín celý, trochu vody.

Dostatečně velký pekáč, nejlépe s pokličkou, lze však péci i pod alobalem a troubu.

Husa cca po třech hodinách pečení


 
Husu zbavte posledních peroutek a pírek, hodně, opravdu hodně ji prosolte zevnitř i zvnějšku, okmínujte, položte prsy nahoru a zlehka podlijte vodou. Vložte do mírně vyhřáté trouby, stačí vyhřátí na 80 až 90 stupňů. Takto husu ponechte v troubě 8 až 9 hodin. Občas zkontrolujte, zdali je vše v pořádku a husu podlijte výpekem. V poslední 10. hodině již odstraňte pokličku, slijte sádlo z pekáče, na dně ponechte opravdu jen minimum, zvyšte  teplotu na 180 až 190 stupňů a husu dopečte, tak aby kůrčička byla dozlatova vypečená.  Já ji podávám s červeným zelím a s knedlíkem.   Z husy velké skoro 6 kg jsme měli 9 porcí.

Pokud koupíte husu s hlavou, lze z ní uvařit polévku, základem je hlava, krk, kořenová zelenina, před ukončením vhodím do polévky trochu polévkových nudlí, jeden či dva rozmělněné stroužky česneku a nasekanou petrželku.

 
Ačkoliv nebylo letošní svatomartinské, přesto bylo k huse výtečné

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky